Kurban Bayramı’nda dikkat! Uzmanı uyardı: Bir öğünden ne çıkar demeyin! “Bu organları tüketmek kalp hastaları için büyük risk”
Alıcı, sağlıklı bir kişinin kırmızı et tüketiminin haftada 350-500 gr olması gerektiğini, ateroskleroz, yüksek kolesterol ve kalp rahatsızlığı olan kişilerde ise bu miktarın daha da azaltılması gerektiğini belirtti.
Doç. sağlıklı bir tatil geçirmeniz için önerilerde bulundu. Dr. Alıcı şunları vurguladı:
“Kurban etlerinin yağsız kısımlarını tercih edin. Etle birlikte tuz tüketimini de en aza indirmeye çalışın. Kurban bayramında et tüketimini günde bir porsiyonla sınırlayın. Bayramda her öğünde kırmızı et tercih etmeyin” Et tüketirken mutlaka yoğurt, ayran gibi sütleri tüketin.” “Öğle yemeğinde kızartma ve kırmızı et tüketmeye dikkat edin. Etin yanına sebze ve farklı yiyecek gruplarına da yer verin. Ağır tatlılar ve şerbetler yerine sütlü tatlıları tercih edin.”
Alışverişçi ayrıca egzersizin önemini vurguladı ve tatillerde her gün en az bir saat düzenli olarak yürümeyi önerdi.
SAKATAT TÜKETMEYİN
Mağdurun sakatat olarak adlandırılan dalak, böbrek, karaciğer, sirdan ve mumbar gibi organlarının tüketilmemesi öneren Alıcı, şöyle konuştu: “Bu organlar, yüksek kolesterol içeriği nedeniyle kalp hastaları için büyük risk oluşturuyor. Etleri az tuzlu, az yağlı ve haşlanmış olarak tercih etsinler.” “dedi.
“İFTİRAYA NEDEN OLABİLİR”
Kurban bayramında kesilen hayvanların etlerinin dinlenmeden yenmemesi gerektiğini söyleyen alıcı, şöyle konuştu: “Taze etin sindirimi çok zordur. Hazımsızlığa neden olabilir ve sertliği nedeniyle pişirilmesi zordur. Kurban eti en az 24 saat buzdolabında bekletildikten sonra tüketilmelidir. Özellikle kalp ve damar hastalarının buna çok dikkat etmelerini öneriyoruz” dedi.
BİR YEMEKTE NELER ALABİLECEĞİNİZİ SÖYLEMEYİN
Ağır yemeklerde, kek ve tatlıların yanı sıra kırmızı et fazlalığında da dozun aşılmamasını öneren Prof. Dr. Gökhan Alıcı “yemeğin içinde ne var?” yaklaşımıyla aşırı tüketimin zararlarına dikkat çekti. ve söyledi:
“Ağır bir yemekten sonra kalp daha hızlı atmaya başlıyor ve tansiyon yükseliyor. Dolayısıyla aşırı ağır bir yemek yani yüksek karbonhidratlı, kızarmış ve yağlı yiyecekler kalbimizi zorlayacaktır.
Kurban Bayramı'nda kırmızı et tüketiminin yanı sıra tuz kullanımına da dikkat edilmelidir. Çünkü aşırı tuz tüketimi hipertansif hastalar için ciddi bir tehlike teşkil ediyor. Aşırı tuz tüketimi kan basıncının aşırı yükselmesine yol açarak beyin kanaması, felç ve kalp krizi riskini artırabilir. Günlük tuz tüketimi 5 gramın altında tutulmalıdır.